torsdag 17 september 2009

Den hemlige kocken

I eftermiddag har jag varit på en föreläsning med Mats-Eric Nilsson, ni vet han som skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara.

Riktigt bra! Väl investerade 90 minuter.

Egentligen så har han ju inte kommit med någonting. Han har bara ifrågasatt. Och utforskat. Och läst, funderat och grubblat.

Och så har han så rätt. Så rätt, så rätt, så rätt...

Det bästa han sa på hela kvällen var följande:
"Se inte E-numren som något livsfarligt. Hade de varit livsfarliga hade inte någon av oss suttit här idag. Se dem istället som ett tecken på en mindre äkta, naturlig grundprodukt. Det är därför de behövs".

Sånt gillar jag. Jag avskyr domedagsprofeter som påtalar hur farligt allt är.
Mats Eric Nilsson försöker inte skrämma någon. Han vill bara få oss att tänka.

Och jag har tänkt en hel del ikväll.

Jag är glad och stolt över att jag aldrig köper industribakat bröd.
Jag är ännu mer stolt över att jag lagat mina barns barnmat och kokat deras gröt på gryn och mjöl istället för att köpa pulver.
Jag inser att jag är lyckligt lottad som har frysen full av älgkött, rådjurskött, egenfångad fisk, svamp och bär.

Men....

Jag tänker inte sluta köpa pulversås. Och jag tänker inte sluta använda fabriksframställd buljong. Och jag tänker fortsätta med mjukost på mackan.

Man får ju inte överdriva.

Blir du nyfiken? www.aktavara.org

Inga kommentarer: